Sağlıklı ve uzun bir yaşam hepimizin yegâne beklentisi. Sağlıklı bir kalp damar sistemine sahip olmak bunun ön koşullarından biri. Bunun için de beslenmenin önemini giderek fark ediyoruz. Besinlerin yararlı etkilerini daha fazla öğrenmeye ve ona göre tüketme alışkanlığı edinmeye çalışıyoruz.
Organik gıdanın bir üst versiyonu olarak bilinen Fonksiyonel Gıdalar; vücudun temel besin öğelerine olan ihtiyacı karşılamanın ötesinde insan fizyolojisi ve metabolik fonksiyonları üzerinde ilave faydalar sağlayan, böylelikle hastalıklardan korunmada ve daha sağlıklı bir yaşama ulaşmada etkinlik gösteren gıdalar olarak bilinmektedir. Fonksiyonel bir gıda olan Mor Ekmek, doğada bulunan kırmızı & mor sebze ve meyve özlerinin yüksek teknoloji kullanılarak saflaştırılıp ekmeklik una katılması ile üretilmektedir. İçeriğinde yaban mersini, kırmızı soğan kabuğu, vişne, patlıcan, ekşi karadut, nar, böğürtlen özlerini bulunduran ve sağlığa faydaları binlerce bilimsel yayına konu olan antosiyaninler vardır. Antosiyanin, antioksidan açısından en zengin flavonoidlerden biridir.
Mor renkli ürünler, antosiyaninlerin etkilerinden dolayı “düşük glisemik indekse” sahiptirler. Düşük glisemik indeks, tüketilen gıdanın sindiriminin %20 oranında yavaşlatılması ve böylece daha dengeli bir kan şekeri değerlerine ulaşılması anlamına gelmektedir. Mor renkli pigmentlerin sağlığa faydalı etkileri, tüm dünya tıp ve araştırma otoriteleri tarafından bilinmektedir. Bu olumlu etkiler Mor Ekmeğin içerisinde yer alan flavonoidlerden (antosiyaninlerden) kaynaklanmaktadır. MOR Ekstraktın içerisinde yüksek miktarda bulunan antosiyaninlerin antioksidan, anti-inflamatuar ve antimikrobiyal özellikleri vardır. Ayrıca antosiyaninlerin çoklu sinyal yolaklarını etkileme yeteneğinden ve kompleks kimyasal bir yapıya sahip olmasından dolayı kanser, nörodejeneratif bozukluklar, kalp ve damar rahatsızlıkları gibi pek çok hastalık üzerinde önleyici ve tedavi edici etkiye sahiptir.
Antosiyaninler, pek çok bakteri, parazit ve patojenik mantar türlerinin üremesini durdurabilir. Bunu mikroorganizmaların bölünmesini baskılayarak ya da mikrobiyal hücre zarının yapısını bozarak sağlamaktadır.
Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu (EFSA)’nın antosiyanin maruziyeti ile ilgili 2013 yılında yayınlamış olduğu bildiride, antosiyaninlerin gıdalarda kullanımında kabul edilebilir günlük alım değeri (ADI) belirtilmiştir. Bildiriye göre, kabul edilebilir günlük alım değeri, gözlenebilen hiçbir yan etki göstermeyen doz (NOAEL) baz alınarak 2,5 mg/kg vücut ağırlığı olarak belirlenmiştir. Yine EFSA tarafından yayınlanan bildiride yetişkinler ve çocuklar için maksimum günlük doz sırasıyla 3,4 ve 7,8 mg/kg vücut ağırlığı olarak belirlenmiştir.
T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından antosiyaninlerin maksimum günlük doz miktarı yetişkinler ve çocuklar için sırasıyla 500 ve 1000 mg/gün’dür.
1.) Castañeda-Ovando, A., Pacheco-Hernández, M., Páez-Hernández, M., Rodríguez, J.A. ve Galán-Vidal, C.A., “Chemical studies of anthocyanins: A review”, Food Chemistry. (2009) 113, 859–871.
2.) European Food Safety Authority (EFSA). Scientific Opinion on the re-evaluation of anthocyanins (E 163) as a food additive. EFSA Journal 2013; 11(4):3145.
3.) T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Takviye Edici Gıdalar Kısıtlı Maddeler Listesi (Mayıs 2018).