05
Haz
Bağışıklık sistemi organlardan, hücrelerden, dokulardan ve proteinlerden oluşur. Tüm bu bileşenler, enfeksiyon veya hastalığa neden olan virüsler, bakteriler ve yabancı cisimler olan patojenlerle savaşan bedensel süreçleri gerçekleştirir. Bağışıklık sistemi bir patojenle temas ettiğinde, bağışıklık tepkisini tetikler. Bağışıklık sistemi, patojenler üzerindeki antijenlere yapışan ve onları öldüren antikorları serbest bırakır. Belirli yiyecekleri gündelik hayatımıza dahil etmek, bir kişinin bağışıklık tepkisini güçlendirebilir.
Bazı besinler doğal olarak birtakım bileşenler içerir ve fiziksel veya zihinsel sağlığı iyileştirme potansiyeline sahiptirler. Fonksiyonel yiyecekler; günlük hayatta düzenli bir şekilde yediğimiz, kronik hastalıklara yakalanma riskinizi azaltan, biyolojik savunma mekanizmasını güçlendiren, yaşlanmayı geciktiren ve sağlığınızı düzelten bileşenleri içeren yiyeceklerdir. Bilimsel etkileri kanıtlanan bu gıdalar, fonksiyonel diğer bir adı ile süper gıdalar olarak tanımlanır. Yapılan birçok çalışma bu yiyeceklerin bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanında, kan şekerini dengelediğini, kalp-damar rahatsızlıkları, diyabet, yüksek kan basıncı, alzheimer, inflamasyon, mikrobiyal/ viral / parazitik enfeksiyonlar, sindirim sistemi gibi rahatsızlıklarda fayda sağladığını göstermiştir. Aynı zamanda vücutta oluşan oksidatif stresi azalttığı ve hücre yenilenmesini sağladığı için çeşitli kanserlere karşı koruyucudur.
Mor Ekmek de fonksiyonel bir gıdadır. Doğada bulunan kırmızı & mor sebze ve meyve özlerinin yüksek teknoloji kullanılarak saflaştırılıp una katılması ile üretilmektedir. İçeriğinde sağlığa faydalı binlerce bilimsel yayına konu olan antosiyaninler (renk pigmentleri) vardır. Bu nedenle üretilen unlu mamuller de mor bileşenlerce zenginleştirilmiş olduğu için mor renktedir. Mor Ekmek doğal bir antioksidan kaynağıdır. Mor Ekmeğin içinde bulunan antosiyanin, antioksidan açısından en zengin flavonoidlerden biri olup; diğer besin öğeleri gibi vücutta depolanmaz aksine düzenleyici olarak görev yapar, serbest radikaller ile savaşır, hücrelerin yenilenmesini sağlar ve organların daha rahat çalışabilmesine yardımcı olur.
2016 yılında yapılan bir çalışmada, flavonoidlerin solunum yolunun bağışıklık savunma sisteminde önemli bir rol oynadığı belirlenmiştir. Araştırmacılar, flavonoidler açısından zengin yiyecekler yiyenlerin, vücut direncini arttırarak üst solunum yolu enfeksiyonu veya soğuk algınlığı alma olasılığının az olduğunu, antosiyaninlerin hücrenin hasar almasını ve yaşlanmasını engelleyerek unutkanlık ve yaşlılığı önlediğini, kanser hücrelerini belli oranda yok ettiğini, güçlü bir antioksidan deposu olduğu için vücutta bulunan toksinleri atmaya yardımcı olarak detoks etkisi yaptığını ve kilo kontrolüne yardımcı olduğunu, antosiyanin alımının artması ile yağ hormonunun düzenlendiğini ve kilo alımının azaldığını ve aynı zamanda beyin aktivitelerini güçlendirdiğini bulmuşlardır.
Bağışıklığımızı güçlendirmek için Yaban mersini, Ekşi karadut, Nar, Kırmızı soğan kabuğu, Vişne, Patlıcan, Böğürtlen özlerinde bulunan antioksidan açısından en zengin flavonoidlerden biri olan antosiyaninlerce zenginleştirilmiş Mor Ekmek için sofralarımızda yer açmamız bize fayda sağlayacaktır.
Aynı zamanda;
• Sigara içmemek
• Yeterince uyumak
• Düzenli egzersiz yapmak
• Stresi en aza indirmek
• Düzenli ve dengeli beslenmek
• Doğru el yıkama ve ağız hijyeni uygulamak
Bağışıklık sistemimizin güçlenmesi açısından önemlidir.