Çağımızın en yaygın hastalıklarından biri olan şeker, hayatı sandığımızdan çok daha fazla zor hale getiriyor. Kandaki aşırı glikozun vücutta başta damarsal yapılar olmak üzere sinir sitemi, göz ve böbrekler üzerinde tahribat yaptığı biliniyor.
Yüksek şeker; hem sinir sistemini besleyen damarlar üzerinden hem de direkt sinir hücrelerini etkileyerek hasara yol açar.
<b>Diyabetin sinir sistemi üzerindeki harabiyetinden nasıl korunulur, tedavisi nedir?</b>
Yükselen kan şekerlerini , yükselttiğiniz insülinlerle dengelemeye çalışmanız doğru değildir. Burada amaç kan şekerlerinizi yükseltmeyecek bir beslenme sistemi uygulamanız ve gerektiği dozda insülin kullanmanız olacaktır. Kan şekerinin sıkı kontrolü diyet, ilaç, insülin tedavisi, egzersiz, sağlıklı ve dengeli beslenme ile mümkündür.
Doğada bulunan sebze ve meyvelerdeki mor rengin kaynağı antosiyanin adı verilen maddedir. Mor Ekmeği özel kılan içindeki doğal antosiyaninlerdir. Gerçek mor ekmeğin içinde bulunan antosiyanin, diğer besin öğeleri gibi vücutta depolanmaz aksine düzenleyici olarak görev yapar, serbest radikaller ile savaşır, organların ve hücrelerin daha rahat çalışabilmesine yardımcı olur.
Başta Mor Ekmek ve tüm Mor renkli gıdalarımız, antosiyaninlerin etkilerinden dolayı “düşük glisemik indekse” sahiptirler. Düşük glisemik indeks demek, tüketilen gıdanın sindiriminin %20 oranında yavaşlatılması ve böylece daha dengeli bir kan şekeri değerlerine ulaşılması anlamına gelmektedir.
Tüm mor gıdalar düşük glisemik indekse sahip, kan şekeri dengesini bozmayan ürünlerdir.
Bu sebeple Mor Ekmek kullanımınızda kan şekeriniz uzun süre aynı seviyede seyreder ve hızlı yükselişler göstermez.